Varikosel Nedir? | Varikosel Ameliyatı, Belirtileri, Tanısı ve Sonrası

[Toplam: 17 Ortalama: 4.9]

Varikosel ameliyatı en iyi mikrocerrahi yöntemlerinden birisidir. Bu makalemizde varikosel nedir, belirtileri ve tanısını anlattık.

varikosel-nedirVarikosel erkekte testisin (yumurtaların) kirli kanını boşaltan toplar damarlarının normalden daha geniş olması olayıdır. Başka bir deyişle bacaklardaki varis hastalığının testis toplar damarlarında benzerinin olması şeklinde tanımlayabiliriz. Puberteden (ergenlikten) sonra yaklaşık erkelerin %15’inde, kısırlıkla gelenlerin ise yaklaşık  %35’inde varikosel mevcuttur. En sık düzeltilebilir erkek kısırlığı nedenidir.

Varikosel neden olur?

Varikosel neden olur sorusuna cevap vermek gerekirse; genellikle sol tarafta görülür. Bunun nedeni yumurtaların (testislerin) kirli kanını boşaltan damarların böbrek venine boşalması ve daha dik açılı olması sorumlu tutulmaktadır. Ayrıca ailevi nedenlerde önemlidir. Sağ tarafta ise vena kava dediğimiz ana toplar damara daha yatay açıyla boşalır ve daha nadir görülür. Bu nedenle çoğunlukla sol tarafta düşünmeliyiz.

İlave olarak yumurta (testis) kanserlerinde ya da karın içi kanserlerde toplar damarlara basıya bağlı olarak görülebilmektedir. Özellikle sadece sağ tarafta ise bu yönden uyanık olunmalıdır.

Varikosel belirtileri nelerdir?

Sol kasık, torba  ve bacağa vuran ağrı, sol torbada (skrotumda) damarsal yapılar, kısırlık, yumurtaların küçülmesi ve yumuşaması, cinsel istekte azalma  gibi varikosal belirtileri olabilmektedir. Yukarıda da söylediğim gibi erkek kısırlığının en sık düzeltilebilir nedenidir.

varikosel-belirtileri-nelerdir

Varikoselin derecesi ya da tiperi var mıdır?

3 tipi ve derecesi vardır. Birinci derece subklinik dediğimiz, görünürde hiçbir problem olmayıp, muayene ya da ultrasonografiyle özel manevralarla tespit edilir.

Bu en hafif tiptir. İkinci derece varikosel. Görünürde bir şey yoktur ancak muayeneyle herhangi bir manevra yapmaksızın tespit edilir. Bu tip orta derece zararlıdır.

Üçüncü derece ise dışarıdan gözle varisler görülür ve yumurtalarda hacim kaybına neden olabilir. Bu tip en şiddetlisi ve zararlısıdır.

Varikosel hangi zararları verir?

varikosel ameliyatı

  • En sık düzeltilebilir kısırlık nedenidir.
  • Testis (yumurta) hacimlerinde azalma ve kıvamında yumuşama
  • Kasık ve torbalarda ağrı
  • Erkeklik hormonu(testosteron) düzeyinde azalmaya bağlı cinsel isteksizlik

Varikosel ne zaman tedavi edilmelidir?

En önemli ve en sık tedavi hasta kısır olduğu zaman yapılır. Kısırlık nedeniyle gelen hastaya öncelikle bir semen (sperm) yani meni testi yapılır. Sperm değerlerine göre ek tetkik yapılıp yapılmayacağına karar verir.

Gereğinde hormon analizileri yapılır. Hastada ilaç tedavisine cevap vermeyen kasık ağrısı olduğu zaman tedavi edilmelidir. İlave olarak varisler kozmotik (estetik) kaygılar taşıyor ise varikosel tedavisi yapılmalıdır.

Varikosel tedavisi nasıldır?

varikosel tedavisiYapılan bilimsel çalışmalara göre varikoselin en geçerli tedavisi cerrahidir ve bilinen en iyi yöntem mikrocerrahi varikosel ameliyatıdır.

Bu ameliyatta genişleyen tüm venleri yani toplar damarları mikroskop altunda bağlama şansı vardır. Nüks ve komplikasyon oranı çok düşüktür.

İlave olarak venlerin bazı maddelerle büzüştürülmesi, laparoskopik cerrahi gibi diğer yöntemler mevcuttur.

Varikosel ameliyatı sonrası başarı oranları nasıldır?

Mikrocerrahi varikoselektomi ameliyatı olanlarda yaklaşık %35 bir yıl içerisinde gebelik  olur. %70 sperm (semen) değerleri normale gelir. % 2 civarı semen parametrelerinin kötüye gittiği bildirilmektedir.

Ağrıya gelince sadece ağrı nedeniyle opere edilenlerin yaklaşık yarısında ağrının ortadan kalktığı görülmektedir.

Varikosel teşhisi öncelikle hastanın şüphelenmesi neticesiyle olur. İkinci olarak kısırlık ile olur. Yani kısırlık dediğimiz durum olur. Buna bağlı olarak hasta bize gelir. Biz bu araştırmaların neticesinde teşhisi koyarız. Bunu da iki yolla koyarız. Bunlardan birisi fizik tedavi dediğimiz elle veya gözle muayene ile olur. Diğeri ise Doppler ultrasonografi dediğimiz yani Renkli doppler ultrasonografi ile oradaki damarların ölçülmesi neticesinde konulur.

Varikosel testislerde birtakım sıkıntılara neden olabilir. Nasıl olur bu sıkıntılar? Kandaki zararlı maddeler varikoselden dolayı testise gelir ve testiste bir takım bozukluklara neden olur. Diğer taraftan testis ısısını arttıraraktan sperm morfolojisini, sprem yapısını, sperm sayısını ve bütün sprem parametrelerini etkileyerek kısırlığa neden olur.

Varikosel testiste birtakım değişikliklere neden olarak, özellikle ısıyı arttırarak veya kandaki bir takım zararlı maddelerin testise gelmesine neden olarak kısırlığa neden olur. Dolayısıyla sprem üretimini azaltır. Spermin fonksiyonlarında birtakım değişikliklere ve kısırlığa neden olur.

Varikoselin ilaçla tedavisi günümüzde yoktur. Ancak bu hemoroid yani basurda kullanılan birtakım ilaçlarda etki edilebilir bir şekilde bilgiler mevcuttur. Ancak varikosel tedavisi ilaçla değil ameliyatladır. Mikrocerrahi varikoselektomi yöntem bunun en iyi yoludur.

En çok evlenmiş çiftlerde bir yıl geçmesine rağmen çocuk olmaması neticesindeki hasta grubunda görülür. Yani üreme çağındaki erkeklerde görülür. İkinci olarak çocuklarda veya buluğ çağına gelmiş çocuklarda görülür. Bunlarda da tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca erişkinlerde de görülebilir. Ancak ağrı gibi ciddi belirtiler oluşturmadıysa bu durumda tedaviye gerek yoktur. Veya çocuk beklentisi yoksa tedaviye gerek yoktur.

Prof. Dr. Abdullah ArmağanÜroloji Uzmanı

Benimle iletişime geçmek, bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Koordinatörümüz en kısa sürede sizi arayacaktır.

35 yorum

Bir cevap yazın

Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz?